Vil dit barn ikke sove?

 

Her får du 12 gode råd!

Her får du 12 gode råd, hvis dit barn ikke vil sove.

Massage

Nogle børn har svært ved at finde ro. En urolig putning kan afhjælpes med blide, rolige tryk f.eks. ned af benene og fodmassage

Sovebamse

En sovebamse eller en nusseklud kan hjælpe barnet med at finde ro. Herhjemme har vi haft gode erfaringer med at have en nusseklud til om natten og en anden til om dagen.

Det lille barn udtrykker sig gennem gråd

Derfor kan der også opstå gråd om natten. Giv barnet nogle minutter til at forsøge at finde ro, før du konstaterer, at barnet har behov for mad eller at blive taget op.

Eget værelse

Eget værelse vil på sigt forbedre både din og dit barns søvn, fordi I sover hver for sig. Børn laver mange lyde mens de sover, hvilket kan forstyrre din søvn. Forældre går heller ikke altid i seng samtidig med deres børn, og når du så går i seng, kan dine lyde forstyrre dit barns søvn.

Passende påklædning til natten

Det er vigtigt at dit barn hverken har det for varmt eller bliver kold. Sover dit barn hellere ovenpå dynen end under den (som mine gør), kan en natdragt med lange ærmer og ben være anbefalelsværdig.

Undgå legetøj i sengen

Sengen er et sted man skal finde ro og sove, ikke lege. Nusseklude, bamser osv. er selvfølgeligt undtaget.

Er dit barn træt nok?

Mærk på dit barn, om det er træt. Det bør ikke tage mere end en time for dit barn at falde i søvn - så er dit barn simpelthen ikke træt nok. Hos os har vi næsten kunne sætte uret til tre timer fra sidste lur. Da tvillingerne fyldte et år kunne der gå mellem 4-6 timer, før de var klar til at sove.

Lad barnet sove det samme sted

Vi kender det selv - det kan være sværere at falde i søvn i en ny seng, et fremmed hus osv. Herhjemme har det gjort putningen lettere ved at adskille sovestederne - i barnevognen ved de, at det kun er middagslur, og i sengen ved de, at nu skal vi sove til natten.

Stimulér ikke barnet

Øjenkontakt og smil er godt, men ikke om natten, når målet er, at barnet skal falde i søvn igen. Tal roligt (hvis overhovedet nødvendigt), håndter barnet roligt og blidt, giv mad/vand i dæmpet lys, der indikerer, at det stadig er nat og vi skal falde til ro igen.

Undgå at vække dit barn!

Barnet sover, fordi det har behov for det. Det kan selvfølgelig være nødvendigt, når du skal op og nå at aflevere barnet i institution inden du skal på arbejde, men respekter som udgangspunkt dit barns behov for middagslur. Dette gælder også, hvis barnet ikke har et behov. Man kan ikke tvinges til at sove.

En ekstra sut

Hav en ekstra sut eller to ved hånden, så du ikke skal til at lede nede i sengen, hvis barnet vågner om natten (hvis dit barn bruger sut)

Vær enige

Dit barn kan blive "forvirret" når mor gør det på én måde, og far gør det på en anden måde. Bliv enige om hvordan I gør tingene.

Jeg vil gerne understrege, at du skal tage de råd til dig, som du føler, du kan bruge, og at du formentlig ikke har glæde af samtlige råd. Rådene er vejledende og baseret på forskellige studier og forskning, samt egne professionelle og private erfaringer, som far til tvillinger.

Vigtig viden om søvn

Sover dit barn lange middagslure, vil det med al sandsynlighed have behov for at sove lidt mindre om natten og omvendt.

Det er vigtigt at understrege, at børns søvnmønstre og søvnbehov, er varierende fra barn til barn. Du kan som forælder ofte mærke på dit barn om det trives i hverdagen.

Det vigtigste er, at du forstår og respekterer dit barns signaler for søvnbehov, da der på den måde ofte vil opstå helt naturlige søvnmønstre. (1)

Du kan naturligvis også hjælpe søvnvanerne på vej med gode rutiner og putteritualer. Det kommer jeg ind på længere nede.

Sover dit barn lange middagslure, vil det med al sandsynlighed have behov for at sove lidt mindre om natten og omvendt.

Det er vigtigt at understrege, at børns søvnmønstre og søvnbehov, er varierende fra barn til barn. Du kan som forælder ofte mærke på dit barn om det trives i hverdagen.

Det vigtigste er, at du forstår og respekterer dit barns signaler for søvnbehov, da der på den måde ofte vil opstå helt naturlige søvnmønstre. (1)

Du kan naturligvis også hjælpe søvnvanerne på vej med gode rutiner og putteritualer. Det kommer jeg ind på længere nede.

Den gode søvn handler ikke kun om nattesøvnen og det faktum, at få lov til at sove længe. Søvnen er livsnødvendig og har afgørende betydning for børn (og voksnes) evne til at lære og udvikle sig. Mangel på søvn kan påvirke vores humør, immunforsvar, hukommelse og indlæringsevne. F.eks. kan mangel på søvn eller søvnforstyrrelser forringe vores evne til at tænke kreativt og afprøve nye ting.

Studier på voksne har vist, at de blot ved en enkelt nats mangel på søvn, havde større tendens til at falde tilbage til kendte løsningsmetoder af de stillede opgaver, fremfor at tænke kreativt, selvom de fik stillet forskellige typer opgaver. (2)

Søvntyper

 

Nattesøvnen starter med 5-15 minutters “døsen hen”.

Derefter kan søvnen inddeles i tre typer, som gentager sig i et mønster.

1. Overfladisk søvn – her kan man vækkes af høje lyde.

2. Dyb søvn – her udskilles væksthormon, og derfor har børn brug for flere perioder med dyb søvn end voksne.

3. Drømmesøvn (REM-søvn) – her ophører al muskelaktivitet og kun øjnene bevæger sig hurtigt frem og tilbage inde under øjenlåget. Under drømmesøvnen er der lige så meget aktivitet i hjernen, som når vi er vågne, og aktiviteten sker i de samme centre i hjernen, som har været aktiveret i løbet af dagen. Kort sagt bearbejdes dagens mange indtryk under drømmesøvnen.
Rutiner gør putningen lettere
Mennesker er glade for rutiner og vaner.

Rutiner er forudsigelige og skaber genkendelighed. En god putning handler derfor ikke nødvendigvis kun om at have faste rutiner den sidste halve time inden sengetid, men om at have en god rytme hele dagen. Genkendelighed i hverdagen skaber tryghed, som giver os ro.

Det anbefales, at man allerede fra ved 3 måneders alderen opbygger putteritualer og søvnvaner.